Voor u gespotte nieuwtjes en belangrijke informatie

Op deze pagina willen wij u voorzien van allerlei nieuwtjes die te maken hebben met uw

zwangerschap en/of met de komst van uw aanstaande baby.

 

Onderwerp: Telegraaf artikel d.d. 13 april "Babykamer vol gif"

Baby Meubels en accessoires moeten aan strenge Europese Norm voldoen (EN-716 of ISO 7175) ten aanzien van veiligheid en migratie van bepaalde elementen. Dit wordt ook gesteld in het speelgoedbesluit EN 71-3. Alle lakken, beitsen op hout en kleurstof in/op kunststof moeten aan de gestelde norm voldoen. Materialen als MDF en spaanplaat moeten minimaal het E-1 keurmerk hebben met betrekking tot formaldehyde afgifte. PVC artikelen moeten vanaf 1 januari 2007 weekmakervrij zijn en schuimdelen in (was)kussen/box/matrassen moeten vrij zijn van schadelijke gassen.

Alle materialen/producten van Atelier Conchitta voldoen aan boven gestelde normen.

Voor vragen hierover kunt u met ons contact opnemen.

__________________________________________

Uit bed vallen.

Het vallen uit het baby/peuterbedje is een van de meest voorkomende ongelukken die in de baby/kinderkamer gebeuren. Elk jaar belanden hierdoor veel kinderen in het ziekenhuis. De risicoleeftijd ligt tussen de 0,5 en 4 jaar.

 • Een babyslaapzak maakt het moeilijker voor uw kind om uit bed te klimmen. Maar wanneer dit niet meer helpt, zijn er een paar mogelijkheden om het vallen uit het bedje te voorkomen.
 • Als het mogelijk is, haal dan een paar spijlen uit de zijwand, zodat uw kind makkelijk uit bed kan komen.
 • Leg een matras naast het bedje zodat uw kind niet op een harde vloer valt.
 • Laat uw kind in een laag bed slapen met een bedhekje. Uw kind kan dan niet spontaan uit bed rollen en langs het bedhekje is nog ruimte genoeg om gewoon uit bed te kunnen stappen.

Ook als uw kind eenmaal zelf - veilig uit bed kan komen, moet u op een paar punten letten:

Om te voorkomen dat uw kind zonder toezicht door het huis gaat lopen of kruipen, kunt u op de deur van de kinderkamer eventueel een haakje maken of de deurknop verticaal monteren.

Als uw kind wel zijn kamer uit kan, zorg dan dat plekken als de trap, badkamer, wasmachine en centrifuge veilig voor uw kind zijn afgesloten.

Zorg dat er in de kinderkamer geen spullen liggen/staan waaraan uw kind zich kan bezeren of waar ongelukken mee kunnen gebeuren. Denk hierbij ondermeer aan stopcontacten en plastic zakken.

Naast vallen uit bed zijn er ook andere valgevaren. Met name vallen van een hoogte kan nare gevolgen hebben. Om dit te voorkomen is de valwijzer ontwikkeld. Kijk hier voor op de website van valwijzer.nl

___________________________________________

Rug slapen

Sinds in Nederland in oktober 1987 de buikligging van baby's op landelijke schaal wordt afgeraden, is het aantal wiegendood gevallen sterk afgenomen. Bij het op de buik slapen kunnen de volgende vier complicaties optreden:

 • In buikligging kunnen neus en mond tegen het matras aan komen te liggen, waardoor uitgeademde lucht min of meer wordt vastgehouden en deels weer wordt ingeademd. Zo krijgt uw kindje te weinig zuurstof binnen.
 • Op de buik heeft uw kind een grotere mobiliteit. Met de benen of armen kan het zich afzetten en verplaatsen: jongere zuigelingen vooral naar het hoofdeinde (hoofdbeschermers of andere kussenachtige materialen kunnen dan een gevaar vormen), oudere zuigelingen naar het voeteinde, waardoor ze onder het beddengoed kunnen raken.
 • De afgifte van warmte is in buikligging kleiner doordat het contactoppervlak van het lichaam met het matras groter is. Hierdoor kan een baby het te warm krijgen.
 • In buikligging is de druk op de neus en de onderkaak groter doordat het kind met zijn gezicht tegen het matras of zijkant aan ligt. De neus vervormd en is minder toegankelijk voor lucht, waardoor er ademnood kan optreden.
 • Het beste is om uw baby vanaf de geboorte altijd in rugligging te slapen te leggen. Uit zijligging rolt een kind namelijk al na een paar weken gemakkelijk op de buik.
 • Ouders zijn soms bang dat een kind bij rugligging stikt in zijn eigen slijm of voedsel. Daarom leggen veel ouders hun kind liever op de zij. Er is echter geen enkel onderzoek bekend waaruit blijkt dat het risico daarop groter is bij rugligging dan bij zij- en buikligging.
 • Vanaf een maand of drie zijn kinderen in staat van de rug naar de buik te draaien. Dit noemt men secundaire buikligging. Door meer toezicht te houden, kan dit worden voorkomen. Bij eventuele buikligging kan uw kind weer op de rug worden gedraaid. Daarnaast maakt het gebruik van een babyslaapzak het draaien moeilijker. Wanneer uw kind overdag wakker is, kunt u hem onder uw toezicht op zijn buik leggen om de motoriek te oefenen. Als uw kind zichzelf vlot op zijn buik en rug kan draaien kunt u hem zelf zijn slaaphouding laten bepalen. 

______________________________________________