Aan welke eisen moet een wiegje voldoen?

 

Als je ervoor kiest om een wiegje te gebruiken, doe dit dan alleen de eerste drie tot vijf maanden

Kooptips
In tegenstelling tot ledikanten bestaan er voor wiegen geen wettelijke eisen. Je zult dus zelf goed moeten kijken, voordat je de wieg aanschaft of in gebruik neemt. Een indicatie of de wieg veilig is, is als hij voldoet aan de Europese norm EN 1130. Om zelf te kunnen beoordelen of de wieg niet alleen mooi maar ook veilig is, noemen we een aantal belangrijke punten.

Afmeting
Een wieg moet minimaal 35 cm diep, 35 cm breed en 70 cm lang zijn.

Bodem
Kinderen produceren in hun slaap veel vocht; de bodem van de wieg moet daarom goed ventileren. Voor een wieg is een gevlochten of gaatjesbodem het meest geschikt.

Zijwanden
Een wieg met grote openingen in de zijwand moet goed bekleed zijn om beknellingen te voorkomen. De bekleding moet goed vastzitten en strak gespannen zijn. Gebruik geen kussenachtige wandbekleding. Koop alleen een wieg die luchtdoorlatend is. Als de zijwand(en) geheel of gedeeltelijk is voorzien van spijlen moet de spijlafstand tussen 4,5 en 6,5 cm liggen.

Afwerking
Er mogen geen scherpe punten of randen aan de wieg zitten. Controleer vooral een rieten of rotan wieg goed op scherpe onderdelen. Let bij houten tweedehands wiegen op splinters en aantasting door houtworm of houtrot.

Onderstel
Het onderstel van de wieg moet stevig zijn en niet kunnen kantelen als een ouder kind aan de rand van de wieg trekt. Koop je een wieg die kan schommelen, zorg er dan voor dat het schommelmechanisme geblokkeerd kan worden. Heeft het onderstel van de wieg wielen, dan moeten deze op een juiste manier bevestigd zijn. Bij een hangwieg moet je erop letten dat de constructie waaraan de wieg hangt, stabiel en stevig is.

Matrassen
Bij gebruik van een tweedehands matras is er een aantal punten waar je op moet letten namelijk:
Het matras moet schoon en vrij van schimmels zijn. Rondom het matras mag er niet meer dan 2 cm ruimte overblijven, anders bestaat de kans dat een kind tussen matras en zijwand bekneld raakt. Het matras moet voldoende stevig zijn. Gebruik geen matras, dat gevuld is met zeegras of kapok. Veel kinderen blijken allergisch voor deze materialen te zijn.

Gebruiktips
Plaats de wieg op een horizontale ondergrond. Laat jonge kinderen niet zonder toezicht bij de wieg. Ligt je kind zonder toezicht in de schommelwieg, blokkeer dan het schommelmechanisme. Gebruik de wieg niet meer als een kind kan zitten, knielen of zichzelf optrekken.

Verftips
Wil je het bedje opnieuw verven, let dan op het volgende: Gebruik geen restjes oude verf of lak van onbekende herkomst. Oude verfkan lood, chroom of andere zware metalen bevatten. Koop een nieuw blik verf, lak of beits die geschikt is voor binnenwerk. Indien in verf schadelijke stoffen aanwezig zijn, staat op de verpakking het zwarte Andreaskruis in een oranje vlak. Let op de waarschuwingen en EHBO adviezen die erbij staan. Op verfblikken staat sinds kort (2001) een indeling in categorieën. Gebruik verf uit categorie 1 waarop staat: bevat geen of zeer weinig oplosmiddelen. Kindermeubilair van onbehandeld hout kun je het beste beschilderen met binnenbeits. Beits dringt diep in het hout door en kan dun aangebracht worden. Gebruik tijdens de zwangerschap geen verf die vluchtige organische stoffen bevat. De baby kan (ernstige) beschadigingen aan het zenuwstelsel oplopen. Breng liever drie dunne lagen verf aan dan één dikke. Een dik aangebrachte laag geeft een minder mooi resultaat en bladdert sneller. Zorg voor een goede ventilatie tijdens het verven.

Laat de verf, lak of beits minsten één week drogen voordat het bedje gebruikt wordt.